0 Daumen
775 Aufrufe

Aufgabe:

Investment and Consumption exercise.


Problem/Ansatz:

Could someone help me to solve this problem please?

A consumer with utility function

(0, 1) = ln(0) + 1.2 ln(1)

is confronted with endowments 0 = 500 and 1 = 550.

Calculate the optimal consumption in both periods using the Lagrangian approach if the market rate of interest is 8%.
b) Now assume the economy consists of only two consumers; the consumer from above
(consumer #1) and consumer #2 with utility function #2
(0, 1) = ln(0) +1.05 ln(1)  

and respective endowment position 0 = 300 and 1 = 400.

(i) Describe the equilibrium in the capital market of this economy. What are the
conditions for equilibrium?

(ii) Calculate the equilibrium market rate which clears the capital market.

Avatar von

Hallo

you understand german?

die Schreibweise mir 0 und 1 ist irritierend, nenne 0 x, 1 y dann hast du die funktion f(x,y) und  kannst die Lagrangegleichung auf stellen. Allerdings was sind die 2 Perioden?

lul

Ein anderes Problem?

Stell deine Frage

Willkommen bei der Mathelounge! Stell deine Frage einfach und kostenlos

x
Made by a lovely community