0 Daumen
763 Aufrufe

Aufgabe:

a) In 1627, the British bought the island Manhattan from Native Americans for 24 Dollars. Assuming the value was increasing exponentially, by how many percent was it growing every year?

b) If emperor Augustus had invested 1 Rappen in the year 0 and assuming 4% annual interest: How much would Augustus' descendants own today?

How many gold spheres of the size of the earth would have the same value? (Density of gold 19.29*10^3kg/m3, earth's radius 6371km, gold price in 2013: 35'000Fr./kg)

Problem/Ansatz:

a) 6000000000 = 24*(1+X/100)^343

b) ((4/3*pi*(6371000)^3)*19.29*10^3*35000) / 0.01*(1.04)^2015

Lösungen a)5.8%

b) 287 earth-size spheres

Meine Gleichungen scheinen nicht Richtig zu sein, jedoch finde ich keine Fehler..

Avatar von

1 Antwort

0 Daumen
 
Beste Antwort

a)

Ich weiß zwar nicht woher genau die Werte kommen aber der Ansatz sieht gut aus

6000000000 = 24·(1 + x/100)^343
24·(1 + x/100)^343 = 6000000000
(1 + x/100)^343 = 6000000000/24
1 + x/100 = (6000000000/24)^(1/343)
x/100 = (6000000000/24)^(1/343) - 1
x = 100·(6000000000/24)^(1/343) - 100
x = 5.80

5.8 Prozent

b)

Du hast nur Zähler und Nenner vertauscht

0.01·1.04^2015/((4/3·pi·6371000^3)·19.29·10^3·35000) = 287.1

Avatar von 495 k 🚀

Ein grosses Dankeschön!

Ein anderes Problem?

Stell deine Frage

Willkommen bei der Mathelounge! Stell deine Frage einfach und kostenlos

x
Made by a lovely community