0 Daumen
659 Aufrufe

Aufgabe:

Wie löse ich die Gleichung nach ( r)?

User
8659=2000/r *[ 1- (1/(1+r)^10)]


Problem/Ansatz:



Hier Tipp wenn du möchtest
blob.png

Text erkannt:

ChatGPT 3.5
ChatGPT
The equation you provided appears to be a formula related to present value and future value calculations using a discount rate. The formula seems to represent the present value (PV) of a future cash flow or investment that pays 2000 units at the end of each of the next 10 periods, discounted at a rate of ' \( r \) ' per period.
Let me break down the formula:
\( 8659=\frac{2000}{r}\left[1-(1+r)^{-10}\right] \)

Here's how you can interpret it:
- 8659 is the present value (PV) of the future cash flows.
- 2000 is the cash flow received at the end of each period.
- \( r \) is the discount rate per period.
- \( 1-(1+r)^{-10} \) represents the discount factor for 10 periods.

To solve for \( r \), you would need to isolate it on one side of the equation. The exact solution may involve some algebraic manipulation. If you have specific values for 8659 and 2000 , you can substitute those into the equation and solve for \( r \).


Avatar von

2 Antworten

0 Daumen

Ein Standardverfahren zur Lösung dieser Gleichung gibt es nicht. Eine Möglichkeit wäre, die Gleichung umzuformen zu 1-\( \frac{8659r}{2000} \)=\( \frac{1}{(1+r)^{10}} \) und die linke Seite als Funktionsterm aufzufassen (rot). Dann die rechte Seite ebenfalls als Funktionsterm auffassen (blau) und die Schnittpunkte angenähert suchen:

blob.png

r≈0,19 oder r≈ - 1,8. Die Lösung r=0 muss jedoch entfallen, da man durch 0 nicht dividieren darf.

Avatar von 124 k 🚀
0 Daumen

Die Gleichung kann man nicht nach r auflösen.

Verwende ein Näherungsverfahren oder Technologie!

Avatar von 39 k

Aber so setht in der Aufgabe : er sagt rehne(((He said: Calculate the marginal efficiency ratio of capital))))

Also----> Er sagte: Berechnen Sie die Grenzeffizienzquote des Kapitals

In der Praxis genügen angenäherte Lösungen. Die Genauigkeit und der Bereich möglicher Lösungen sind durch die reale Situation vorgegeben.

Ein anderes Problem?

Stell deine Frage

Ähnliche Fragen

2 Antworten
2 Antworten
Gefragt 14 Feb 2017 von Gast
1 Antwort
Gefragt 14 Nov 2013 von Gast

Willkommen bei der Mathelounge! Stell deine Frage einfach und kostenlos

x
Made by a lovely community