0 Daumen
2,7k Aufrufe
y'' -2.5y' +y = e^{-3x}


ich komm hier auf eine Lösung von:

y = c1 * e^{2x} + c2 * e^{0,5x}


die richtige lösung sollte jedoch lauten:

y = c1 * e^{2x} + c2 * e^{0,5x} + 0,0571429* e^{-3x}
Avatar von

2 Antworten

0 Daumen

Wolfram-Alfa liefert eine Schritt für Schritt 

https://www.wolframalpha.com/input/?i=y%27%27-2.5y%27%2By%3De%5E%28-3x%29

Bei Wolfram-Alpha ist das allerdings schöner dargestellt als hier.

Solve ( d^2 y(x))/( dx^2)+y(x)-2.5 ( dy(x))/( dx) = e^{-3 x}:The general solution will be the sum of the complementary solution and particular solution.Find the complementary solution by solving ( d^2 y(x))/( dx^2)-2.5 ( dy(x))/( dx)+y(x)  =  0:Assume a solution will be proportional to e^{lambda x} for some constant lambda.Substitute y(x)  =  e^{lambda x} into the differential equation:( d^2 )/( dx^2)(e^{lambda x})-2.5 ( d)/( dx)(e^{lambda x})+e^{lambda x}  =  0Substitute ( d^2 )/( dx^2)(e^{lambda x})  =  lambda^2 e^{lambda x} and ( d)/( dx)(e^{lambda x})  =  lambda e^{lambda x}:1. lambda^2 e^{lambda x}-2.5 lambda e^{lambda x}+1. e^{lambda x}  =  0Factor out e^{lambda x}:(1. lambda^2-2.5 lambda+1.) e^{lambda x}  =  0Since e^{x lambda} !=0 for any finite lambda, the zeros must come from the polynomial:1. lambda^2-2.5 lambda+1.  =  0Factor:1. (1. lambda-2.) (1. lambda-0.5)  =  0Solve for lambda:lambda = 0.5 or lambda = 2.The root lambda  =  0.5 gives y_1(x)  =  c_1 e^{0.5 x} as a solution, where c_1 is an arbitrary constant.The root lambda  =  2. gives y_2(x)  =  c_2 e^{2. x} as a solution, where c_2 is an arbitrary constant.The general solution is the sum of the above solutions:y(x)  =  y_1(x)+y_2(x)  =  c_1 e^{0.5 x}+c_2 e^{2. x}Determine the particular solution to ( d^2 y(x))/( dx^2)+y(x)-2.5 ( dy(x))/( dx) = 0.+e^{-3 x} by the method of undetermined coefficients:The particular solution will be the sum of the particular solutions to ( d^2 y(x))/( dx^2)+y(x)-2.5 ( dy(x))/( dx)  =  0. and ( d^2 y(x))/( dx^2)+y(x)-2.5 ( dy(x))/( dx)  =  e^{-3 x}.The particular solution to ( d^2 y(x))/( dx^2)+y(x)-2.5 ( dy(x))/( dx)  =  0. is of the form:y_(p_1)(x) = a_1 x, where a_1 was multiplied by x to account for e^{0.5 x} and e^{2. x} in the complementary solution.The particular solution to ( d^2 y(x))/( dx^2)+y(x)-2.5 ( dy(x))/( dx)  =  e^{-3 x} is of the form:y_(p_2)(x) = a_2/e^{3 x}Sum y_(p_1)(x) and y_(p_2)(x) to obtain y_p(x):y_p(x)  =  y_(p_1)(x)+y_(p_2)(x)  =  a_1 x+a_2/e^{3 x}Solve for the unknown constants a_1 and a_2:Compute ( dy_p(x))/( dx):( dy_p(x))/( dx)  =  ( d)/( dx)(a_1 x+a_2/e^{3 x})  =  a_1-(3 a_2)/e^{3 x}Compute ( d^2 y_p(x))/( dx^2):( d^2 y_p(x))/( dx^2)  =  ( d^2 )/( dx^2)(a_1 x+a_2/e^{3 x})  =  (9 a_2)/e^{3 x}Substitute the particular solution y_p(x) into the differential equation:( d^2 y_p(x))/( dx^2)-2.5 ( dy_p(x))/( dx)+y_p(x)  =  e^{-3 x}+0.(9 a_2)/e^{3 x}-2.5 (a_1-(3 a_2)/e^{3 x})+(a_1 x+a_2/e^{3 x})  =  e^{-3 x}+0.Simplify:-2.5 a_1+(17.5 a_2)/e^{3 x}+a_1 x  =  e^{-3 x}Equate the coefficients of 1 on both sides of the equation:-2.5 a_1  =  0.Equate the coefficients of e^{-3 x} on both sides of the equation:17.5 a_2  =  1Equate the coefficients of x on both sides of the equation:a_1  =  0Solve the system:a_1 = 0.a_2 = 0.0571429Substitute a_1 and a_2 into y_p(x)  =  a_1 x+a_2 e^{-3 x}:y_p(x)  =  0.0571429/e^{3 x}+0.The general solution is:Answer: |   | y(x)  =  y_c(x)+y_p(x)  =  0.0571429/e^{3 x}+c_1 e^{0.5 x}+c_2 e^{2. x}+0.

Avatar von 493 k 🚀
Das hast Du falsch eingegeben.

Nicht e-3x, sondern e^{-3x} ist gefragt.

Man kommt dann auch auf die von elisa vorgegebene Lösung.
0 Daumen

Hi,

Du hast wohl bisher nur die homogene Lösung bestimmt. Also erstmal die rechte Seite als 0 betrachtet.

Nun betrachte den inhomogenen Teil. Rechte Seite Ansatz sei dafür y=ae^{-3x}.

Folglich:

y'=-3ae^{-3x}

y''=9ae^{-3x}

 

Einsetzen in DGL:

9ae(-3x)-2,5*(-3ae^{-3x})+ae^{-3x}=e^{-3x} |:e^{-3x} und zusammenfassen

9a+7,5a+a=1

17,5a=1

a=0,0571429

 

Die Lösung der DGL lautet also y = c1 * e2x + c2 * e0,5x + 0,0571429* e-3x

 

Grüße

Avatar von 141 k 🚀

Ein anderes Problem?

Stell deine Frage

Willkommen bei der Mathelounge! Stell deine Frage einfach und kostenlos

x
Made by a lovely community